Juniorbrandkåren kom till i all hast den 6 februari 1962, i samband med skolornas februarilov “Kul i tre”. I varje rektors- område hade lärarna plockat ut den bästa eleven som sedan deltog i en tippningstävling. Segraren utnämndes till junior- brandchef som under brandchef Sven Sönnerbergs säkra ledning genomförde en stor uppvisning på stadionområdet. Musikkåren spelade och ordinarie brandmännen släckte efter konstens alla regler “Pelle - den olycklige bilen”.
Malmö Juniorbrandkår MJB
Juniorbrandkåren med Kul-i-tre-uppvisning på Latinskolan 1965. Foto: Rolf Ziegler.
All rights reserved - Design by Xara/Lars-Owe Göthe
Den 24 februari 1963 upprepades succén med en bejublad uppvisning på Latinskolans gård. I maj fastställdes kårens stadgar och i juni gjorde junior- brandkåren en “goodwill”-tur till Oslo. Efter att från början ha styrts av brandkårsanställda ledare flyttades verk- samheten in under Malmö Frivilliga Brandkår MFB. Även rekryteringsmodellen ändrades och det blev fritt fram för både flickor och pojkar att söka till MJB, om man var minst 13 år.
Ovanstående bilder är tagna av Christer Svensson och visar junior- brandkåren i aktion på huvudbrandstationens yttre gård 1984 när Malmö Brandkår firade 90 år.
Medlemmar ur Malmö Juniorbrandkår inför avresan till Oslo den 13 juni 1963, för att medverka vid bildandet av Oslo Juniorbrandkår. Foto från tidskriften Brandskydd nr 11 1963.
Klicka på bilden för att hämta bildspel i pdf.
Om Malmö Om Malmö Museiverksamheten Museiverksamheten Malmö Frivilliga Brandkår Malmö Frivilliga Brandkår